Hoe ga ik thuis van het gas af?

Nederland streeft ernaar om in 2050 alle huishouden van het aardgas af te hebben. We stoten namelijk te veel CO2 uit met zijn allen en dat is een grote oorzaak van klimaatverandering. Van het gas af gaan klinkt als de oplossing, maar daar staat tegenover dat we wel lopend warm water willen hebben en een verwarmd huis wanneer de kou voor de deur staat. Denk je nu “Ik wil van het gas af in mijn huis, maar waar begin ik?’’. Om je in goede banen te leiden hebben we alle stappen die jij kunt ondernemen hieronder op een rij gezet!

Hoe ga je van het gas af?

We snappen dat je je woning graag snel verwarmd wilt hebben. Een elektrisch kacheltje is dan misschien niet voldoende voor zo’n groot oppervlak. Wanneer je helemaal van het gas af wilt, maar je je woning wel volledig warm wilt hebben, zul je een aantal stappen moeten ondernemen. Deze stappen zijn vaak investeringen die je pas in de toekomst zal terugverdienen. Houdt er dan ook rekening mee dat je hier pas op langer termijn plezier van hebt.

Laat je huis isoleren

We gebruiken ons gas vaak om onze woning te kunnen verwarmen. Door je huis te isoleren op plekken waar de warmte snel weg kan glippen, is je rendement veel hoger dan wanneer je woning slecht geïsoleerd is. In combinatie met een vloerverwarming zorg je ervoor dat het rendement van de verbruikte energie hoog blijft en je dus ook een verwarmd huis blijft houden. Hierdoor heb je geen gas nodig en scheelt het bovendien ook een hoop kosten.

Kijk vooral naar het isoleren van je dak, vloer, buitenmuren en ramen. Door bijvoorbeeld een winddruk-geregeld rooster in je ramen te verwerken zorg je voor een goede toevoer van frisse lucht, maar tocht het niet.

Installeren van een warmtepomp

Een iets duurdere investering, maar wel een waar je veel rendement uit kunt halen, is het aanschaffen van een warmtepomp. Een warmtepomp maakt namelijk gebruik van gratis verwarming vanuit de buitenlucht, ventilatielucht of via de bodem. Het zorgt er ook voor dat de temperatuur constant aangenaam blijft en het verhoogt je energie label en de waarde van je huis. Voor warm water kun je de warmtepomp aan een zonneboiler koppelen. Dit zorgt er bovendien voor dat er minder CO2 wordt uitgestoten: een goede bijdrage aan het milieu. 

Wij van Gasservice Brabant kunnen hybride- en elektrische pompen en zonneboilers leveren en installeren bij jou thuis.

Controleer je radiatoren

Ben je van plan om een warmtepomp te nemen of je cv-ketel te vervangen? Check dan op tijd of je radiatoren wel groot genoeg zijn om genoeg warmte af te kunnen geven. Wanneer dit niet het geval is zul je deze eerst moeten vervangen voor grotere of meerdere radiatoren.

Controleren radiatoren

Ga over naar elektrisch koken

Elektrisch koken heeft vele voordelen: er gaat weinig energie verloren, de plaat wordt snel heet en alle energie gaat direct naar het oppervlak dat verwarmd moet worden. Door elektrisch te koken gaat er maar 10-20% van de energie die je gebruikt verloren. Met gas is dat maar liefst 40-50%.

Bij een bestaande woning van het gas af

Het kan een grote ingreep zijn om heel je huidige woning van het gas af te halen. Bij een verhuizing kun je alles plannen zonder rekening te houden waar je moet onderkomen. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om je bestaande woning van het gas af te halen. Je kunt er dan voor kiezen om je huis in fases te isoleren om zo de last te verdelen.

Welke fases bevelen we aan?

Begin bijvoorbeeld met het isoleren van je zolder, daar gaat vaak de meeste warmte verloren omdat de warmte opstijgt naar het hoogste punt. Vervolgens kun je per verdieping naar beneden werken. Zo heb je het minst last van de werkzaamheden die verricht moeten worden voor het isoleren van je woning of voor het leggen van een vloerverwarming. Zorg er daarnaast voor dat je checkt of je in aanmerking kom voor een ISDE-subsidie als je je woning gaat verduurzamen. Met deze subsidie kun je flink besparen op de kosten.

Laat je adviseren door Gasservice Brabant

Wil je graag advies over hoe je moet overgaan op een woning zonder gas of heb je misschien vragen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag en samen kunnen we op zoek naar de beste oplossing voor jou.
Bel ons