CV-Ketel bijvullen met water

CV-Ketel bijvullen met water

Voor een goedwerkende cv-ketel is het belangrijk om regelmatig je cv-ketel bij te vullen met water. Hierdoor blijft de waterdruk op peil en kan je cv-ketel het water en je huis optimaal verwarmen. Dit kan je eenvoudig zelf doen. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je dit kunt doen.

Benodigdheden om een cv-ketel bij te vullen

Voordat je begint met het bijvullen van je cv-ketel is het belangrijk om de volgende materialen bij de hand te hebben:

 • Een emmer
 • Een handdoek of dweil
 • Een vulslang
 • (Optioneel) Een waterpomptang

Stappenplan voor het bijvullen van je cv ketel

Je kunt eenvoudig je cv-ketel bijvullen door onderstaande stappenplan te volgen:

 

 1. Draai de temperatuur op de kamerthermostaat op de laagste stand en draai alle radiatorkranen open. Wacht tot de temperatuur van de de cv-ketel is gedaald naar 40 graden.
 2. Houd een emmer bij de hand voor eventuele lekken en sluit de vulslang aan op de waterkraan in de buurt van je cv-ketel.
 3. Vul de slang zorgvuldig met water. Sluit daarna de waterkraan weer. Hierdoor is alle lucht uit de slang gelopen.
 4. Sluit vervolgens de vulslang aan op de vulkraan van je cv-ketel.
 5. Draai de waterkraan open en zet de vulkraan open door deze een kwartslag te draaien.
 6. Laat het water lopen tot de druk maximaal 2.0 bar is. Hierna mogen allebei de kranen weer dicht. Begin met de vulkraan en daarna de waterkraan.
 7. Laat de vulslang nog even aangesloten. Dit is een mooi moment om je cv-ketel te ontluchten. Er kan door het ontluchten druk af gegaan zijn. Vul eventueel je cv-ketel nog wat extra bij.
 8. Maak de slang los bij het vulpunt. Leg deze kant van je vulslang in de emmer. Vervolgens maak je de vulslang los van de waterkraan. Laat het overtollige water in de emmer lopen.
 9. Zet de thermostaat ten slotte weer op de gewenste temperatuur.

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel bijvullen?

Het is belangrijk om je cv-ketel minstens een keer per jaar bij te vullen. Verdamping van water treed naar verloop van tijd op, waardoor de waterdruk van je cv-ketel verlaagd. Bij een te lage waterdruk kan je ketel uitvallen. Moet je de verwarming vaker dan twee keer bijvullen? Of daalt de waterdruk te snel tijdens het bijvullen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een lekkage of een kapot expansievat.

Bel ons