De waterdruk van mijn cv-ketel

De waterdruk van mijn cv-ketel

Het is erg belangrijk dat je cv-ketel goed functioneert. Een belangrijk onderdeel van de cv-ketel is de waterdruk. Indien de waterdruk te hoog of te laag is, kan dit leiden tot vervelende situaties. Wil je weten wat de ideale druk van een cv-ketel is? Of wil je weten wat je moet doen als de druk te laag of te hoog is? Lees dan snel verder.

Wat is de ideale waterdruk van een cv-ketel?

Voldoende waterdruk is essentieel voor een goedwerkende cv-ketel. Deze druk wordt bij een cv-ketel in bar uitgedrukt. Je kunt het aantal bar aflezen op de drukmeter van de cv-installatie, die wordt aangegeven met de zwarte wijzer. De ideale waterdruk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Is de waterdruk te laag of te hoog, dan heeft dit vervelende gevolgen voor je cv-ketel. Zorg er daarom voor dat je de waterdruk regelmatig controleert. 

Te lage waterdruk: wat moet ik doen?

Als de waterdruk van je ketel te laag is, kan de cv-ketel het water niet effectief rondpompen. Ligt de druk onder de 1.0 bar dan zal de cv-ketel uitvallen, waardoor je huis of water niet meer wordt verwarmd. Gelukkig kan je dit eenvoudig zelf oplossen door je cv-ketel bij te vullen.  

Te hoge waterdruk: wat moet ik doen?

Zodra de druk van de ketel boven de 2.0 bar komt, dan spreken we van een te hoge waterdruk. Dit kan zorgen voor onnodige schade aan het expansievat, kapotte waterleidingen of slijtage aan de pomp. Is de druk te hoog, dan kan je deze verlagen door de cv-ketel te ontluchten of water te laten ontsnappen. 

Onderhoud aan je cv-ketel is belangrijk

Een goede druk van een cv-installatie is zeer belangrijk. Wij adviseren dan ook om dit regelmatig zelf te controleren. We begrijpen dat dit lastig is in te plannen in je dagelijkse routine, daarom is jaarlijks onderhoud essentieel. Bekijk hier de mogelijkheden voor cv-ketel onderhoud. Heb je vragen of wil je meer weten over de druk van je cv-ketel, neem dan direct contact met ons op.

Bel ons