Een subsidie aanvragen voor een warmtepomp

Sinds 1 februari 2022 is het verplicht om een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken na een ingrijpende verbouwing of renovatie. Bovendien stijgen de gasprijzen enorm de laatste tijd. Daarom kiezen veel mensen voor het plaatsen van een warmtepomp. Het aanschaffen van een warmtepomp kan echter flink in de prijs oplopen. Gelukkig is er vanuit de overheid een mogelijkheid om subsidie aan te vragen om de hoge aanschafprijzen aantrekkelijker te maken. Je komt dan namelijk in aanmerking met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Door deze aan te vragen kun je een hoop kosten besparen en verdien je je investering sneller terug!

Hoeveel bedraagt een warmtepomp subsidie?

De bedragen van de ISDE subsidie kunnen oplopen tot €10.000. Door verschillende factoren zijn de bedragen erg uitlopend. Afhankelijk van de soort warmtepomp die je kiest zit er bij iedere optie een ander prijskaartje aan. Bij een hybride warmtepomp ligt de subsidie tussen €1.950 en €3.000. Het subsidiebedrag voor een volledige lucht/water warmtepomp ligt tussen €1.950 en €4.000. En bij een bodemwarmtepomp begint het subsidiebedrag bij €3.750 en loopt deze op tot €5.100.

De voorwaarden voor het aanvragen van een warmtepomp subsidie

Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp zijn er verschillende soorten waar je uit kan kiezen:

Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen een subsidie voor een warmtepomp aanvragen. Voor zakelijke gebruikers gelden alleen andere voorwaarden. Zij moeten vóór de installatie van een warmtepomp een subsidie aanvragen, particulieren pas na het plaatsen. De uitkeringsinstantie moet eerst nagaan of de warmtepomp aan alle eisen voldoet. Het is slim om een wel alvast een offerte toe te voegen zodat kosten al duidelijk zijn bij de aanvraag.

Hoe vraag ik een subsidie aan voor een warmtepomp?

Een subsidie voor een warmtepomp dient worden aangevraagd binnen 12 maanden na het plaatsen. Je kunt de ISDE aanvragen via je DigiD. De link naar de aanvraag kun je vinden op de website van het RVO.

Houdt bij de aanvraag de volgende gegevens bij de hand:

Nadat je de aanvraag hebt ingediend ontvang je binnen 6 – 8 weken een reactie met een besluit. In uitzonderlijke gevallen kan dit wat langer duren. Wanneer je akkoord krijgt wordt het bedrag direct op je bankrekening gestort.

Laat je adviseren door Gasservice Brabant

Heb je nog vragen of wil je graag meer advies over jouw specifieke situatie. Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag en samen kunnen we op zoek naar de beste oplossing voor jou.

Bel ons