Gevolgen van de Gasketelwet

Gevolgen van de Gasketelwet

Sinds 1 april 2023 is de nieuwe Gasketelwet ingegaan. Vanaf dat moment is het alleen aan onderhoudsbedrijven en monteurs mét een certificering toegestaan om installatie, onderhoud en reparatie uit te voeren aan onder andere cv-ketels, geisers en de rookgasafvoer. Als jij je cv-ketel laat onderhouden of repareren door een niet-gecertificeerde installateur, riskeer je als particuliere woningbezitter ook een boete.

Onderhoudsbedrijven zijn tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor de werking én veiligheid van het gehele systeem, van ketel tot rookgasafvoer.

Wat is het gevolg van de Gasketelwet?

Dit brengt met zich mee dat onderhoudsbedrijven geen onderhoud mogen uitvoeren als de staat van de rookgasafvoerkanaal niet kan worden aangetoond. Deze mogen niet ouder dan 15 jaar zijn. Dit betekent niet dat onderhoudsbedrijven nalatig handelen wanneer zij onderhoud van installaties weigeren. Zij zijn nu eenmaal verplicht om aan de wettelijke vereisten en normen te voldoen. Anders kunnen zij een boete krijgen.

Wat kun je zelf doen?

De nieuwe Gasketelwet heeft invloed op iedereen. Ben je zelf particulier woningeigenaar of huur je een woning en ben je hierdoor lid van de VvE? Dan is het belangrijk om onderstaande punten te checken:

Laat onderhoud uitvoeren door Gasservice Brabant

Wij zijn namelijk een gecertificeerd onderhoudsbedrijf en mogen wettelijk onderhoud plegen. Neem gerust contact met ons op als jij onderhoud aan je cv-ketel wil laten uitvoeren. 

Bel ons