Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam- energiezuinig alternatief voor de cv-ketel. Maar wat kost en verbruikt een warmtepomp precies? Wij vertellen je hier graag meer over en geven een handige formule waarmee jij het stroomverbruik van je warmtepomp eenvoudig zelf kunt uitrekenen.  

Hoeveel kWh verbruikt een warmtepomp per jaar?

Een warmtepomp verlaagt het gasverbruik van je huishouden, maar verhoogt het kWh stroomverbruik. Aangezien stroom goedkoper is dan gas, zal de energierekening altijd lager uitvallen. Je gaat er qua kosten dus op vooruit. Het kWh stroomverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  • Elektrische warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Ventilatiewarmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp werkt vanzelfsprekend volledig op stroom en zal dan ook het meeste kWh verbruiken. De hybride warmtepomp combineert gas met stroom. Hierdoor stijgt het stroomverbruik, maar ben je er niet volledig van afhankelijk. De ventilatie warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Deze vorm van verwarmen is alleen mogelijk als je beschikt over mechanische ventilatie. 

Stroomgebruik warmtepomp zelf berekenen

Het energieverbruik van een warmtepomp wordt aangeduid in kWh (kilowattuur). Hoeveel kWh je verbruikt, kan je met behulp van een berekening zelf eenvoudig inschatten.

De formule voor het jaarlijkse energieverbruik is: 
(thermisch vermogen in kWh / COP) x elektriciteitsprijs per kWh

Het thermisch vermogen is het aantal kWh dat nodig is om je huis voor een jaar te verwarmen. COP staat voor Coefficient of Performance. Dit is het verbruik van de warmtepomp zelf. 

Bel ons