Duurzame energie: zonne-energie vs water energie

Het gebruiken van gas wordt steeds duurder. Daarnaast worden we ons ook steeds bewuster van het milieu impact. Daarom zijn we steeds sneller geneigd om over te gaan naar het opwekken van duurzame energie. Twee voorbeelden daarvan zijn waterenergie en zonne-energie. Om dit op te kunnen wekken is alleen wat meer nodig dan alleen een zonnepaneel en stromend water. Gelukkig hebben wij alle voordelen en tips voor het gebruiken van zonne-energie en waterenergie op een rij gezet. Ben je benieuwd geworden? Lees dan gauw verder.
zon energie

De voordelen van zonne-energie

Tips voor het opwekken van zonne-energie

Het plaatsen van zonnepanelen

Tegenwoordig zijn ze bijna een must om aan te schaffen wanneer je een nieuwe woning krijgt. Bij zonnepanelen worden de zonnestralen direct opgepikt door de speciaal ontworpen platen en omgezet in elektriciteit. Dit systeem wordt gekoppeld aan een accu die de energie opslaat of teruggeeft aan het aangesloten stroomnet. Bij het aanschaffen van zonnepanelen kun je een ISDE-subsidie aanvragen waardoor je al flink kunt besparen op kosten. 

Het verschil wat je uiteindelijk terugziet in je energierekening hangt af van hoeveel energie je gebruikt, de ligging van de panelen en uiteraard de sterkte van de zon. Laat altijd je huis checken door een specialist om te kijken of zonnepanelen rendabel zijn voor jouw huis en huishouden en wordt er gelijk een inschatting gegeven hoeveel er bespaart kan worden.

Een zonneboiler

Een zonneboiler is een goede vervanger voor het gebruik van aardgas. Deze zorgt namelijk voor warm water door de energie van de zon waardoor je ongeveer de helft kunt besparen op de energie die je verbruikt tijdens het douchen of afwassen in de keuken. Bovendien kun je ook voor een zonneboiler een ISDE-subsidie ontvangen. Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 370 kilo CO2-uitstoot.

Zonnetoren

Een relatief onbekende optie is een zonnetoren. Dit is een glazen overkapping met in het midden de toren. Doordat er lucht onder het glas opgewarmd wordt ontstaat er een broeikas. Een zonnetoren wordt ingezet voor het opvangen van de zonnestralen in verticale vorm. Hierdoor bespaar je oppervlakte op de grond maar blijf je wel een hoog rendement houden. De toren kan stroom opslaan en 24 uur per dag stroom leveren. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als kas voor bloemen en planten. Deze wordt alleen (nog) niet gebruikt in Nederland.
Water energie

De voordelen van waterenergie

Geen CO2 uitstoot

Doordat er alleen gebruik wordt gemaakt van de kracht van stroming, wordt er geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Zo ontstaat er dus ook geen CO2 uitstoot. Goed voor het milieu en stukken goedkoper!

Bron die nooit opraakt

Water is eindeloos en vaak ook consistent in gebruik. Een rivier stroomt altijd en heeft daarom een fijne werking bij het opwekken van nieuwe energie.

Goedkoop

Zoals we net al zeiden, het is veel goedkoper om energie op te wekken met water als met een fossiele brandstof. Daarvoor heb je alleen wel een waterkrachtcentrale nodig die deze energie kan opwekken.

Tips voor het opwekken van waterenergie

In Nederland hebben we veel rivieren lopen maar helaas niet veel ruimte om waterkrachtcentrales te plaatsen. Daarnaast moet er een aardig groot systeem voor worden gebruikt en moet er bovendien ook altijd stroming staan wanneer je een consistente energietoevoer wilt hebben. In andere landen zoals in Noorwegen zijn ze hier al stukken verder mee waardoor ze het hele land kunnen voorzien van groene energie.

Laat Gasservice je woning verduurzamen

Wil je graag je woning verduurzamen en besparen op je energierekening? Dan is het plaatsen van een zonneboiler vaak een goede keuze. Gasservice Brabant is de partij die jou hierbij kan helpen. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte of plan een afspraak in.

Bel ons