wanneer zet je de verwarming aan?

Het leven is duur. Vooral in die koude wintermaanden merk je dat alleen al aan de maandelijkse energierekening. Een belangrijke vraag die mensen zich dan stellen is: wanneer zet je de verwarming aan? We willen natuurlijk dat ons huis warm en comfortabel aanvoelt, maar ook willen we de energierekening zo laag mogelijk houden. Hieronder lees je wanneer je de verwarming aan kunt zetten en waarom.

wanneer zet je de verwarming aan

Wanneer de temperatuur te laag is

Je moet altijd comfortabel kunnen wonen in je eigen huis. De eerste reden om je verwarming aan te zetten is dan ook wanneer de temperatuur onder een comfortabel niveau daalt. Je kunt veel compenseren met een dikke trui en een warm dekentje, maar te koud is te koud. Vooral als het buiten ook erg slecht weer is, daalt de temperatuur in huis snel. Het is dan zaak om de verwarming aan te zetten om de koude buitenlucht te compenseren. Kou is een relatief begrip en het is dan ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur bij welke temperatuur de verwarming aangaat, maar een algemene richtlijn is om de verwarming aan te zetten wanneer de temperatuur onder de 18 graden Celsius komt.

wanneer er mensen thuis zijn

Een tweede moment om de verwarming aan te zetten is wanneer er mensen thuis zijn. Klinkt heel logisch, maar veel mensen vergeten de verwarming lager te zetten als ze van huis gaan of als ze gaan slapen. Je betaald dus voor warmte waar je zelf niks van merkt, zonde. De verwarming kan worden uitgeschakeld of op een lagere stand gezet worden wanneer er niemand thuis is. Dit helpt enorm om te besparen op de energiekosten.

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is

Een andere reden om je verwarming aan te zetten is om de luchtvochtigheid te verhogen. Een lage luchtvochtigheid kan droge lucht, droge huid en neus en keel irritatie veroorzaken. Het verhogen van de temperatuur in huis kan er dus voor zorgen om deze irritaties te laten verdwijnen. Kijk dus altijd goed naar je eigen gezondheid en check eens in de zoveel tijd je luchtvochtigheid. 

Wanneer we ons niet lekker voelen

Daarnaast raden wij aan om de verwarming sowieso aan te zetten als je niet helemaal lekker bent. Denk hierbij aan een griep of een verkoudheid. Het is dan veel comfortabeler om de verwarming aan te hebben. Op deze manier kan je lichaam makkelijker ontspannen en herstellen.

Laat een professional je cv-ketel checken

Comfortabel op de bank kunnen zitten in je eigen huis is ontzettend belangrijk. Van tijd tot tijd zal dan de verwarming ook aan moeten, ook in de wintermaanden. Wanneer de kosten toch veel te hoog zijn kan het goed zijn om een professional eens te laten kijken naar je cv-ketel. Een verouderde of kapotte cv-ketel kan namelijk zorgen voor hogere energiekosten. Een oudere cv-ketel verbruikt meer energie en heeft dus hogere stookkosten. Het kopen van een nieuwe cv-ketel of het huren van een nieuwe cv-ketel kan dan in de toekomst veel kosten besparen. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Bel ons