Welke verschillende soorten CV-ketels zijn er?

Het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel is vaak erg lastig. Er zijn veel verschillende soorten cv-ketels op de markt en iedere ketel heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Om het voor jou als consument makkelijker te maken hebben wij de verschillende soorten cv-ketels op een rijtje gezet. Zo zie jij in één oogopslag welke cv-ketel jij nodig hebt voor jouw woning en wensen.

Soorten cv ketels

Soloketel of combiketel

In de basis laat de markt voor cv-ketels zich opsplitsen in twee hoofdsoorten, namelijk soloketels en combiketels. De namen spreken eigenlijk voor zich daar een soloketel slechts één functie heeft, namelijk het verwarmen van cv-water. Dit is het water dat door alle radiatoren en verwarmingsbuizen loopt. Het nadeel van een soloketel is dat je naast deze ketel dus ook een ander systeem nodig hebt voor het verwarmen van je tapwater. Een combiketel is waar de meeste woningbezitters dan ook voor kiezen. Deze verwarmt naast alle ruimtes in huis ook al het tapwater. Het verwarmen van beide vereist wel een hoger vermogen, wat dan ook het kostenplaatje omhoog haalt.

Hoogrendementsketels

In je zoektocht naar een nieuwe cv-ketel kom je waarschijnlijk vaak genoeg de termen UHR ketel, HR ketel, VR ketel en HRe ketel tegen. Deze vallen allemaal onder verwarmingssystemen met een hoog rendement. Bij zo’n soort ketels wordt de warmte uit vrijkomende rookgassen en waterdamp hergebruikt. Lees hieronder meer over de verschillende soorten hoogrendementsketels:

Vr cv-ketel

VR staat voor verbeterd rendement. Dit wil zeggen dat ongeveer 89 procent van de energie wordt omgezet in bruikbare warmte. Er gaat dus nog steeds veel van de energie verloren. Dit is ook één van de redenen dat een VR cv-ketel minder vaak wordt gekozen deze tijd. Soms is een VR cv-ketel een goede oplossing omdat deze geen afvoer nodig heeft voor condenswater.

hr cv-ketel

De letters HR staan voor hoog rendement. Deze cv-ketel geeft zelf een rendement van meer dan 100 procent. Alle energie wordt dus omgezet in bruikbare warmte. Het voordeel van een HR cv-ketel ten opzichte van een VR cv-ketel is dat een HR ketel de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas gebruikt. Zo zijn er HR ketels die een rendement halen van wel 107 procent.

uhr cv-ketel

Mede door verschillende technologische vernieuwingen bestaat er nu ook een UHR cv-ketel. UHR staat voor ultra hoog rendement. Deze cv-ketels werken in combinatie met een warmtepomp. Deze hybride warmtepomp zorgt ervoor dat warmte in de buitenlucht of ventilatielucht wordt gewonnen. Dit wordt dan doorgegeven aan de UHR cv-ketel.

HRe cv-ketel

HRe staat voor ‘hoog rendement’ en ‘elektriciteit’. In de basis doet deze ketel precies hetzelfde als de HR cv-ketel. Toch is er een groot verschil. Een HRe cv-ketel kan namelijk ook stroom opwekken. Dit gebeurt dan wanneer de cv-ketel brandt voor verwarming of warm water. Niet gebruikte stroom gaat terug naar de energieleverancier, zo wordt er zelfs geld verdiend. 

Hulp nodig bij het kiezen van een cv-ketel?

Ben je op zoek naar een specialist op het gebied van cv-ketels? Dan ben je bij Gasservice Brabant aan het juiste adres. Wij helpen je graag bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel en geven je een passend advies op maat. Neem voor meer informatie contact met ons op. Onze specialisten staan voor jou klaar!

Bel ons